Zout in de koivijver.

Zout in de koivijver.

Zout is effectief in het doden van mijn alle parasieten, en toen er minder behandelingen voor de Koivijver beschikbaar waren was dit de goedkoopste en snelste optie. Maar naarmate er meer gebruik gemaakt werd van zout door zowel Koi kwekers, dealers en eigenaren zijn meer en meer parasieten resistent geworden tegen zout. Dit wil niet zeggen dat zout niet meer effectief is, maar het is een goed idee om alternatieve behandelingen te bekijken en de nadelen van zout te overwegen.

Rondom zout en de toepassingen hiervan in een Koivijver bestaan nogal wat misverstanden. In dit artikel kijken we naar wat de toepassingen is, wanneer je het wel of niet moet toepassen en enkele praktische tips.

“Vroeger” werd er vaak geadviseerd om in de winter de volledige Koivijver met zout te behandelen. Dit om parasieten te doden en de Koi sterker te maken door te helpen met osmose. Het nadeel is echter dat in dit geval het zoutgehalte het hele jaar hoog is en het zout enkel afneemt als de filters schoon gemaakt worden of het water ververst wordt.

     

Zout heeft namelijk ook een toepassing als quaraintaine. Als een specifieke Koi in de vijver er minder fit uit ziet dan kun je deze tijdelijk in een zoutbad doen, dit is een quarantainebak met zout water. Zorg er wel voor dat je weet wat je doet als je een Koi een zoutbad behandeling wil geven. Bekijk bijvoorbeeld de Koi Ziekte cursus om meer te leren over wanneer dit relevant kan zijn.

Vergeet niet dat Koi zoetwater en niet zoutwater vissen zijn. Ze continu blootstellen aan zoutwater is te vergelijken met een aspirine slikken tegen hoofdpijn en dit vervolgens elke dag blijven doen voor het geval de hoofdpijn nog niet weg is.

De reden voor het gebruik van zout in de Koivijver in de winter is de volgende: Het zout in de vijver vervangt het zout dat de Koi normaalgesproken zelf produceert (doormiddel van osmose). Als het water kouder wordt zal de Koi’s stofwisseling langzamer gaat werken en uiteindelijk zullen de organen zelfs amper nog werken. Dit is wanneer je de Koi op hun zei op de bodem van de vijver ziet liggen. Als je de Koi op dit moment helpt met osmose door meer zout in het water te hebben zal dit zijn immuum systeem helpen de winter door te komen.

Waar en wanneer Zout gebruiken in de Koivijver ?

Als je Koi onverwarmt is, dan is het geen gek idee om in de winter zout te gebruiken om de Koi de winter door te helpen. Houd de watertemperatuur en de activiteit van de Koi in de gaten en op het moment dat je Koi op zijn zei ziet liggen in de winter,  is het tijd om zout toe te voegen.

Maar… het is belangrijk dat wanneer de winter voorbij is en de watertemperatuur omhoog gaat in het voorjaar, je begint met het water verversen. Door het water te veversen (beetje bij beetje) zal je langzaam het zout uit het water halen.

Als je een verwarmde Koivijver hebt dan is het natuurlijk niet nodig om in de winter zout aan de vijver toe te voegen, aangezien de Koi’s stofwisseling op gang blijft en geen ondersteuning nodig heeft. Natuurlijk zou je wel een een verwarmde quarantinebak kunnen hebben met zout.

 

Wat voor zout en hoeveel zout gebruiken in de Koivijver ?

Het beste zout voor gebruik in de Koivijver is voor consumtiegeschikt vacuumzout / speciaal vijverzout. Dit is een pure zoutvorm zonder toevoegingen. Dit kunnen tabletten zijn of strooibaar zout.

Als je zout wilt toevoegen aan de Koivijver in de winter dan raad ik je aan om 3kg zout te gebruiken per 1000 liter water.

Voeg het zout niet in een keer aan het water toe, maar deel het op in vier en voeg vier dagen achter elkaar zout toe tot je op bovenstaande verhouding zit. Daarnaast is het belangrijk om het zout eerst in een emmer met water op te lossen, en deze zoutoplossing aan de Koivijver toe te voegen. Voeg nooit zout direct aan een vijver of quarantainebak met Koi toe aangezien dit voor brandwonden op de Koi kan leiden!

De concentratie zout in een zoutbad kan een stuk hoger zijn, gebruik hiervoor 5kg zout per 1000 liter. In een quarantinebak van 380liter kom je dan uit op 1.9kg zout.