butterfly.

Lelijk eendje of mooie zwaan ?

De koi met lange vinnen wordt door menig koi-liefhebber met de nek aangekeken. De gemiddelde koi-kenner vind de butterfly een misfoksel of mislukte goudvis. Ze worden nogal eens uitgemaakt voor mutanten en goudvis-kruisingen. 
Niets is echter minder waar. Na wat lezen op het internet blijkt dat een langvinnige ondersoort van wilde Cyprinus carpio rondzwemt in Indonesië. Door het inkruisen van "gewone" koi is uiteindelijk de Butterfly Koi van heden ten dage ontstaan. De kwekers in Amerika en Japan hebben ongeveer tegelijkertijd deze transformatie doen plaatsvinden.

Door de recente kruisingen met wilde soortgenoten blijkt de Butterfly sterker te zijn en beter bestand tegen extreme omstandigheden en stress. Inmiddels zijn de vlinders te krijgen in alle variëteiten die ook in reguliere koi te vinden zijn. Echter zijn de ogon en doitsu variëteiten het mooist van contrast met de lange vinnen. Over het algemeen zijn Butterfly kleiner met een maximum maat van 50 cm. Ze kunnen vrij lang vertoeven in aquaria, ook omdat de aangeboden maten meestal niet groter zijn dan 35 cm.

Het is echt heel jammer dat in het koi-circuit deze dieren niet aanslaan. Wellicht dat, met de tijd als de vissen terrein winnen, de mening hierover wijzigt en er misschien een aparte afdeling ontstaat.

Hieronder enkele voorbeelden van de verkrijgbare varieteiten.