Tips.

1-Start uw koihobby met een Kohaku.
Er is zo'n traditie in de koi keepers wereld om als eerste koi een Kohaku aan te schaffen.


2-Foto's nemen van koi.
Wens je koi te fotograferen. Vang ze dan en breng ze in een blauw inspectievat. De kleuren van de koi komen heel mooi over tegenover de blauwe achtergrond van het vat.

 

3-Koop als koi keeper een groot Japans schepnet.
Koiliefhebbers doen er goed aan om te investeren in een ruim groot Japans schepnet. Ze hebben een grote diameter, zijn ondiep, hebben lange stelen en sterk gebouwd voor grotere koi exemplaren mee te vangen. Ze zijn niet goedkoop maar het is een éénmalige investering waar je jarenlang geniet van hebt, zowel uzelf als uw koi.

 

4-Een jonge Kohaku kopen.
Een jonge Kohaku koopt u best met zoveel mogelijk rood op de rug. Door de groei zal het rood uiteindelijk openbreken en verkleinen.

 

5-Een rustige Chagoi.
De Chagoi is van nature uit één van de meest rustige koi variëteiten. Plaats een Chagoi bij uw andere koi om ze rustig en handtam te krijgen.


 

6-Bescherm de koi tegen de middagzon.
Koi kunnen ook zonnebrand oplopen. Zorg voor een beschaduwde plaats op de vijver, zeker tijdens de middagzon. Een pergola, schaduwnet, rietmatten enz kunnen oplossing bieden.


7-Koi transporteren.
Ideale dozen om koi te transporteren zijn de dozen waarmee ze vanuit Japan naar hier worden gebracht. Het zijn smalle, lange dozen met geschikte afmetingen om de plastiek zakken stevig in vast te houden. Vraag er ééntje bij je koidealer en gooi de doos niet weg maar hou het voor uw toekomstige aankopen.


8-Vangen van koi met een Japans schepnet.
Vang een koi altijd met een Japans schepnet. Ze hebben een grote diameter en zijn ondiep. De koi loopt minder kans op beschadigingen en zal ook niet verstrengeld geraken in deze netten.


9-Verplaats koi met een soknet.
Transporteer een koi nooit in een Japans schepnet. Ze zijn te ondiep. Koi kunnen er zich vlug uitwippen. Gebruik altijd een soknet.


10- 1 koi per 1000 liter water.
Voor de waterkwaliteit en de gezonheid van koi is het belangrijk om u aan de regels te houden van de hoeveelheid koi die een vijver mogen bevolken. Rekening houdend met dat een koi in uw vijver zal uitgroeien tot een volwassen exemplaar is de richtlijn 1 koi per kubieke meter water op voorwaarde dat ook de filterinstallatie hier op is afgestemd


11-Algen zijn de beste vitamines.
Koi eigenaars zien algen als grote boosdoeners doch zijn algen heel voedzaam voor de koi.


12-Bouw uw koivijver niet té breed.
U doet er goed aan een koivijver niet te breed te maken. De vijver kan gemakkelijker beschaduwd worden (doek,...) en het netten van de koi voor observatie, behandeling kan vlotter en rustiger verlopen.


13-Harder water voor een beter zwart (sumi) bij koi.
Water met een hoge hardheid is zeer bevorderlijk voor het sumi (zwart) van uw koi.


14-Container.

Oude groencontainers zijn ideale compartimenten voor een koifilter. Makkelijk bewerkbaar, verplaatsbaar enz enz, zorg wel dat deze goed gereinigd is voordat hij in aanraking komt materiaal dat bestemd is voor de vijver.

Maak jouw eigen website met JouwWeb