beluchting.

 

Het belang van een zuurstof vijver.

Om een zuurstof vijver te realiseren (O2) kunt u vijvers met een waterval of een waterspuwer afmaken. Dit is niet alleen een mooi gezicht, het is bovendien goed voor het water. Door de constante waterbeweging neemt het water meer lucht op en dat is gunstig voor planten in de vijver en vissen in de vijver. Maar er is meer..Zuurstof, een onmisbare stof voor planten en dieren in de zuurstof vijver. Ze hebben het nodig voor hun ademhaling. In water kan maar weinig zuur stof oplossen: zo‘n 10 milligram per liter. Vissen pompen de hele dag water langs hun kieuwen om aan voldoende te komen. U kunt wel nagaan dat ze het benauwd krijgen als het zuurstof tekort is. Dat gebeurt vooral ‘s nachts als alle dieren, bacteriën en planten in de vijver alleen nog maar ademhalen. Overdag gebeurt dat niet zo gauw, omdat de waterplanten het produceren in het licht.Zuurstof heeft elk dierlijk wezen nodig om televen.

Zelfs de bacteriën. Het heeft dan ook meerdere functies die belangrijk zijn voor het leven in het water. Voor ons micro-organismen en de vissen in de vijver. Water bevat tot 4 % aan in normale omstandigheden. Echter moet men rekening houden dat hoe warmer het water, hoe minder het kan binden. Het is dan ook geen overbodige luxe zuurstof toe te dienen in de vijver, liefst 24u per dag, en dit zeker in de zomer. Het toedienen heeft dus nut voor de vissen en planten tijdens de nacht in de vijver en verder ook voor het micro-organismen in het filter. We kunnen zuurstof toevoegen aan de zuurstof vijver op verschillende manieren; via een beluchtingpompje een venturi of een druppelfilter. De nieuwe types filters zoals de het bewegend bed filter voegen door hun speciale manier van werken ook O2 toe aan het vijverwater.

Het toedienen via luchtpompen.

Elke luchtpomp zou geschikt kunnen zijn om lucht aan de vijver toe te dienen. Maar laten we eerlijk zijn, een aquarium lucht pompje is geschikt voor een aquarium. Je kan deze wel gebruiken maar dan zal de levensduur hier van snel voorbij zijn. Deze aquarium luchtpompjes hebben snel last van vocht, waardoor deze snel stuk zullen zijn. Ook zijn deze aquarium luchtpompjes minder krachtig.

Wat zijn goede luchtpompen ? 

Professionele luchtpomp zoals de Hiblow. Deze beluchtingpompen zijn pompen die buiten de vijver in een droge opstelling staan. Deze beluchtingpompen ontwikkelen lucht door behulp van een membraam. Deze pomp kan een enkele of een dubbele membraam hebben. Hou er rekening mee dat ook deze, ook al zijn het professionele luchtpompen absoluut niet tegen vocht kunnen. De pompen moeten zo droog mogelijk en zodanig geplaatst worden dat een luchtverversing in de omgeving van het pompje kan worden ontwikkeld, zo niet gaat de pomp vlug stuk. De capaciteit van deze luchtpompen wordt uitgedrukt in liters lucht / uur en hun vermogen in Watt. 

Zuurstof vijver pompBeluchtingpompen zijn er in verschillende, kwaliteiten en gewicht. Als we meerdere luchtstenen aansluiten hebben we een zeer degelijke beluchtingpomp nodig. De meest bekende luchtpomp voor de vijver is de High Blow. Maar zijn natuurlijk nog andere goede merken zoals de Japanse Secoh, Grand Schampion enz…. De High Blow heeft een verdeelblok dichtbij het toestel. Hoe zwaarder de luchtpomp hoe meer verdeelkraantjes deze heeft. Er is een degelijke en zwaar genoeg zijnde luchtpomp nodig, zeker voor de koivijver waar we verschillende luchtsteentjes voorzien voor het filter en de vijver zelf.

Het onderhoud.

Elk beluchtingpomp is voorzien van een filterend doekje of watten wat de lucht zuivert. Om de 4 a 6 maanden moet dit onderdeel vernieuwd of gereinigd worden. Natuurlijk moeten deze luchtpompen zo droog mogelijk worden geplaatst en moet de warmteontwikkeling goed weg kunnen. Luchtstenen gaan na verloop van tijd dicht zitten door vuil en aanslag waardoor uw luchtpomp niet meer goed functioneert. Vervang daarom ieder jaar de luchtstenen.

Een vijver zonder filter toch een zuurstof vijver.

Een siervijver heeft niet altijd een filter. We gaan er dan voor zorgen dat de zuurstofbollen op het laagste gedeelte van de vijver liggen. Daar zitten de meeste bacteriën in de vijver zelf. In de winter hangen we de zuurstof bollen zo'n 40 tot 60 cm diep er wordt dan een opening in de vijver gehouden. De schadelijke gassen kunnen dan goed weg. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb