Koi voeren en (water)temperatuur.

Om het allemaal wat makkelijker en overzichtelijker te maken heb  ik het volgende schema gemaakt:

Als in het najaar het water afkoelt en we richting de winter gaan, zal de Koi het rustiger aan gaan doen. Het is belangrijk om de hoeveelheid en type voeding voor de Koi aan te passen aan de watertemperatuur.

Koi voeren en de (water)temperatuur

Als je al langer Koi hebt dan weet je ongetwijfeld dat wanneer de watertemperatuur zakt, de Koi het rustiger aan gaat doen. De Koi zal minder bewegelijk worden, minder willen eten en als de temperatuur echt laag is worden zul je merken dat de kleuren van de Koi zelfs iets grauwer worden.

De reden dat de Koi minder beweegt en minder behoefte aan voedsel heeft is omdat de spijsvertering en het immuun systeem op een lager pitje worden gezet. Hierdoor kunnen ze niet hetzelfde aantal en type voedsel verteren als in de warme maanden. Koi hebben geen maag, hierdoor zal het voedsel direct naar hun dunne darm gaan en teveel voedsel bij koudere temperatuur kan ervoor zorgen dat er teveel darmbacteriën ontstaan die het immuun systeem verzwakken, wat de Koi gevoeliger maakt voor Koi ziekte.

In de zomer, wanneer de watertemperatuur boven de 18 graden is, kan de Koi maximaal groeien. Je voert dan ook naast de standaardbrokjes een eiwitrijk product. Als de watertemperatuur vervolgens onder de 18 graden komt, voer je enkel nog maar de standaard brokjes. Dit doe je tot de watertemperatuur 13 graden bereikt en dan stap je over op tarwekiem voer. Het eiwit gehalte in tarwekiem voer is lager en doordat er tijdens het productieproces hitte is gebruikt is tarwekiem voer makkelijk te verteren.

Als uiteindelijk de watertemperatuur onder de 8 graden komt is het tijd om een voerstop in te lassen, aangezien de Koi het voer niet op zal eten of wel opeet maar het te langzaam verteerd. Als de temperatuur al laag is, maar nog niet onder de 8 graden komt is het ook belangrijk om waterwaardes in de gaten te houden, aangezien het kan zijn dat de Koi al minder gaat eten, voordat de daadwerkelijke 8 graden bereikt wordt. Als de ammoniak waarde te hoog is, is het zaak minder te voeren, grote kans dat er veel voer in het water blijft liggen.

Hoeveel moet je de Koi Voeren ?

Ook het aantal keren voeren bouw je naarmate de watertemperatuur zakt af. Waar je in de zomer 2 tot 3 keer per dag of zelfs vaker kunt voeren bouw je dit naar 1 tot 2 keer per dag af naarmate de temperatuur zakt. Aangezien Koi groeit bij een watertemperatuur van 15 graden of meer, is het belangrijk om boven deze temperatuur meerdere keren per dag te voeren, voor maximale groei. Onder deze temperatuur is het aantal keren per dag minder belangrijk, aangezien ook de totale hoeveelheid voer die je geeft af zal nemen.

hoeveel koi voer  koi voeren uit de hand

 koi voeren voedingsschema