In 13 stappen jouw vijver winterklaar maken!

 

Maak je vijver gereed voor de winter met het 13 stappenplan en voorkom vijverproblemen het komende voorjaar. 

 

Stap 1 Test de waterkwaliteit.

Alleen als de waterwaarden van de vijver optimaal zijn, kan je gerust zijn dat de vijver en de vissen gezond de winter in gaat. Meestal is een slechte waterkwaliteit de oorzaak van zieke vissen en vijverproblemen. De Quick Teststrips zijn voor een snelle test van vijverwater voor pH, GH, KH, NO2 en NO3. Testkits met druppeltests zijn voor het nauwkeurig testen van het vijverwater voor pH, GH, KH, NO2 , NO3 en NH3. Waardes voor een optimale waterkwaliteit: pH – waarde: 7-8 Nitriet ( NO2)

Stap 2: Corrigeer de waterkwaliteit. 

Aqua SIlver Sludge Buster is een biologisch onderhoudsproduct voor vijvers. De speciaal gekweekte bacteriën in Aqua Silver Sludge Buster breken op natuurlijke wijze het vuil en slib af. Het resultaat is een schone en gezonde vijver, filter en daardoor minder water- en algenproblemen. Hiermee voorkom je ook problemen met je vissen in het voorjaar.

 

Stap 3: Plantresten en draadalg verwijderen. 

De waterkwaliteit van de vijver wordt negatief beïnvloed als plantenresten, bladeren, e.d. gaan rotten. Verwijder deze daarom onmiddellijk uit de vijver met behulp van een schepnetje. Deze schepnetjes zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar.

 

Stap 4: Maak de pomp en het filter schoon. 

Reinig het filter op de gebruikelijke wijze, spoel het filtermateriaal uit met vijverwater. Laat al het vuil uit het filter weglopen. Gebruik Pump Clean om de pomp goed te reiningen. Sluit alles weer aan en laat de pomp en het filter zo lang mogelijk werken. Door het filter te isoleren kan je ook bij lichte vorst het filter blijven gebruiken. Zet bij strenge vorst de pomp uit om schade door bevriezing te voorkomen.

 

Stap 5: Verwijder het UVC- Apparaat.

Maak het UV- C apparaat eerst goed schoon en berg het droog op gedurende de wintermaanden, mits je de vijver verwarmt of afdekt. Vergeet vooral niet het kwartsglas goed te reinigen en vervang in het voorjaar de UV-C lamp.

 

Stap 6: Vijver met een net afdekken

Een afdeknet voorkomt dat er bladeren of ander vuil in de vijver waaien. Tevens zorgt het ervoor dat reigers of katten jouw vissen niet kunnen opeten.

 

Stap 7: Bescherm jouw vissen. 

Reigers, katten, andere dieren en zelfs dieven loeren op je kostbare vissen. Het is daarom aan te raden om dit kostbare bezit afdoende te beschermen tegen indringers. De ‘Reiger en katten schrik’ verjaagt een indringer met een krachtige waterstraal, zodra deze de vijver nadert. Bij de Pond Alarm wordt een ongewenste bezoeker verjaagd door een krachtig geluidssignaal.

 

Stap 8: Plaats tijdig een vijverbeluchtingsset.

Een vijverbeluchtingsset bevordert de gasuitwisseling en het zuurstofgehalte in de vijver. Het is daarom absoluut noodzakelijk voor een gezonde vijver. Bij vorst kan een beluchtingsset ook helpen een wak in de vijver open te houden. Maar ook in de zomermaanden is een beluchtinsset van essentieel belang.

 

Stap 9: Controleer de watertemperatuur.

Hoe vaak en hoeveel je jouw vissen moet voeren hangt af van de temperatuur van het vijverwater. Voor een juiste verzorging is het daarom van belang dat je de watertemperatuur van de vijver kent. Sommige vijverthermometers hebben de temperatuuraanwijzing bovenop. Ook digitaal zijn er vijverthermometers te koop.

 

Stap 10: Voer speciaal wintervoer.

In het najaar en de winter hebben vissen goed voer nodig om gezond te blijven. Gewoon voer wordt door de vissen bij lagere temperaturen niet goed verteerd. Bovendien komen de onverteerde voedingsstoffen in het water wat ten koste gaat van de waterkwaliteit. Wheat-Germ is een licht verteerbaar voer, dat speciaal ontwikkeld is voor voeren bij lage temperaturen. Dit speciale voer vervuilt het water minimaal. Hoeveel u moet voeren hangt af van de watertemperatuur.

 

Stap 11: Voorkom dichtvriezen.

Voorkom het dichtvriezen van jouw vijver. Plaats een ijsvrijhouder met ingebouwde beluchting nog voor het gaat vriezen in de vijver om te voorkomen dat de hele vijver dichtvriest. Een wak zorgt ervoor dat verse zuurstof in het water komt en schadelijke gassen niet onder het ijs ophopen maar kunnen ontsnappen.

 

Stap 12: Verwarming voor gezonde vissen.

Als de vijver bevriest houdt de Pond Heater een wak in het ijs, zodat verse zuurstof in het water komt en schadelijke gassen kunnen ontsnappen. De Pond Heater zorgt dat het vijverwater ook een beetje verwarmd wordt. Door de vijver af te dekken met isolatiemateriaal voorkom je dat er warmte verloren gaat. Houd wel ruimte tussen het isolatiemateriaal en het wateroppervlak in verband met gasuitwisseling.

 

Stap 13: Plaats een skimmer.

Een skimmer zorgt ervoor dat al het afgevallen blad direct wordt afgevangen en het geen kans krijgt om naar de bodem te zinken. Vijverskimmers zijn er in verschillende soorten en maten.   

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb