Eéncelligen : protozoën.
Trichodina. /Chilodonella.
Welke soorten ééncelligen teisteren onze koi?
Een groot aantal aandoeningen wordt meestal door ééncellige parasieten veroorzaakt. Deze aandoeningen zijn meestal gemakkelijk aan de veranderingen van de huid te zien. De slijmlaag bij dit soort infecties is vaak dikker, zodat de kleur van de vissen grijzer wordt. Soms kan men aan de uiterlijke tekenen op de huid al zien om welke soort parasiet het gaat. Deze huidparasieten zijn flagellaten of ciliaten en zij veroorzaken duidelijk zichtbare puntjes op de huid en vinnen.
De ciliaten of wimperdiertjes hebben vele kleine trilhaartjes (cilien) over het hele lichaam verspreid. Flagellaten zijn herkenbaar aan enkele langere haartjes (flagellen) waarmee ze zich voortbewegen. Flagellaten komen ook in het lichaam van de koi voor; meestal in de darm.
Een nog onbekende groep ziekteverwekkers zijn de sporozoas. Deze parasiteren net als de flagellaten in het hele lichaam waardoor de bestrijding meestal moeilijk of onmogelijk is.
Hoe een infectie met ééncelligen herkennen ?
Trichodina of huidvertroebeling : Trichodina is een ciliaat, welke optreedt als de vissen verzwakt zijn door stress of bij een slechte waterkwaliteit. De koi zijn lusteloos en schuren aan de vijverwanden en rotsen. Meestal hangen de vissen met samengeknepen vinnen aan het wateroppervlak waar ze naar lucht happen. Verder is er een toegenomen grijze of blauwachtige slijmlaag te zien en de kleur van de vis is meestal donkerder dan normaal. In een later stadium kunnen bloederige plekken ontstaan.
Trichodina vermeerdert zich door deling op de huid van de vis; hierdoor kan een trichodinabesmetting zich enorm snel uitbreiden. De parasiet kan zowel de kieuwen als de huid van de vis infecteren. Trichodinaparasieten zijn in staat de vis te verlaten en vrijzwemmend ongeveer 24 uur in leven te blijven om naar een andere vis te zoeken.
Trichodinaparasieten zijn bij een vergroting van 100-200x door de microscoop goed te zien. De parasieten zijn helemaal rond en bevatten aan de buitenkant heel veel ciliaten. In het midden van de cel is ook soms een halfronde grote celkern te zien. Aan de onderkant van de parasiet zit een ring met haakjes, waarmee zij zich kunnen vasthechten op de huid van de vis.
|
|
Advies : Trichodina is eenvoudig met een middel tegen ééncelligen te behandelen. Omdat als de ciliaten de huid verlaten gaatjes ontstaan, is het mogelijk, dat bijkomende bacteriële infecties en schimmelinfecties ontstaan. ALPAREX van Colombo voor de vijver zorgt ervoor, dat Trichodina en andere ééncelligen met positief resultaat bestreden worden.
Dosering : 1ste dag 1ml.per 20 liter vijverwater; de 2e dag nog eens 1ml.per 20 liter vijverwater. UV-lamp minimum 1 week uitschakelen.
Tussen ALPAREX en FMC-50 dient minimum twee weken tussen te zijn.
Chilodonella of kieuwvertroebeling : De chilodonellaparasiet behoort net als de trichodinaparasiet tot de groep van de ciliaten. Chilodonella is een typische koudwaterparasiet. Deze parasiet is in het begin van de ziekte alleen op de kieuwen te vinden. Pas in een later stadium wordt ook de huid besmet, wat zichtbaar is aan de toegenomen slijmlaag. Meestal vinden wij een grijze huidvertroebeling alleen in het gebied rond de nek van de vis tot de rugvin. Doordat de kieuwen sterk aangetast zijn, happen de vissen sterk naar lucht en hangen aan het wateroppervlak. Besmette vissen schuren langs de vijverwanden en rotsen.
Bij een vergroting van 50-200x is deze parasiet goed te zienDe parasiet heeft een ovale vorm met een insnijding aan het achtereinde van het lichaam. Verder is ook een grote celkern en vele kleine holten te zien. Zoals boven reeds vermeld komt hij vooral op de kieuwen voor en bij een temperatuur lager dan 20C°. Waardoor de aandoening meestal in de lente of herfst voorkomt.
|
|
Advies : Chilodonella is eenvoudig met een middel tegen ééncelligen te behandelen. ALPAREX van Colombo voor de vijver zorgt ervoor, dat Chilodonella en andere ééncelligen met positief resultaat bestreden worden.
Dosering : 1ste dag 1ml.per 20 liter vijverwater; de 2e dag nog eens 1ml.per 20 liter vijverwater. UV-lamp minimum 1 week uitschakelen.
Tussen ALPAREX en FMC-50 dient minimum twee weken tussen te zijn.
|
Maak jouw eigen website met JouwWeb