Schimmels Women Virussen

 

Schimmels.

Welke schimmelziekten teisteren onze koi ?

Schimmel is geen ziekte op zich maar altijd een secundaire aandoening. Mochten uw koi schimmel hebben dan moet u op zoek gaan naar de primaire oorzaak.

De meeste schimmels bestaan uit lange vertakte draden die door elkaar heen lopen en een gevlochten structuur vormen. Ze voeden zich met organisch afval zoals dieren, planten of zelfs levende wezens. Dode vissen vormen een ideale voedingsbron voor schimmels. Haal daarom zo snel mogelijk dode vissen uit het water. Dit geldt ook voor besmette eitjes.

Hoe kan je een schimmelinfectie herkennen ?

Het ziektebeeld van Saprolegnia, Achlya, Aphanomyces, de huidschimmel Dermatomycosis en de kieuwschimmel Branchiomycosis : de bekendste schimmels die onze vissen kunnen besmetten zijn herkenbaar aan de witte wattenachtige structuren op de huid, de ogen of vinnen van de vis. Deze wattenachtige proppen klappen in elkaar als de vis boven water komt. Ook de eieren van vissen kunnen door deze schimmels besmet worden. Een vis wordt slechts dan besmet, als de vis verzwakt is en de huid van de vis aangetast is. Dit kan gebeuren door verwondingen of door infecties door bacteriën of andere parasieten. Ook een slechte waterkwaliteit kan de slijmlaag van de vis aantasten, b.v. de pH-waarde is te hoog of te laag.

Hoe kan je een schimmelinfectie verzorgen?

Als een vis schimmel heeft kan je hem het best onmiddellijk uit de vijver halen en ontsmetten met zout. Je neemt een bowl en vult deze met ongeveer 50 liter water; voeg hier 1kg jodiumvrij zout aan toe. Goed roeren tot alles is opgelost en dan de vis erin. Laat de vis in de bowl tot hij aan het oppervlak komt drijven. Dit duurt ongeveer 1minuut. Laat de vis er ook niet te lang inzitten want anders zal hij snel sterven. Plaats de vis in quarantaine en neem kontact op met een koi arts.

Voor u de koi een zoutbad geeft kan u best eerst een afstrijkje van de slijmhuid nemen. Deze slijmhuid bekijk je onder een microscoop. Doorzichtige draadjes met soms donkere puntjes erin tonen bij een vergroting van 100 keer de schimmelinfecties aan.

  

Advies :
Omdat schimmelinfecties secundaire infecties zijn, dient eerst de eigenlijke oorzaak bestreden te worden. In de meeste gevallen bestrijden de medicijnen tegen de eigenlijke oorzaak ook de schimmelinfecties. Maar er zijn ook speciale schimmelbestrijdingsmiddelen voor die gevallen als er sprake is van verwondingen of slechte waterkwaliteit. Gebruik ALPAREX of FMC-50 van Colombo voor de vijver.(gebruik beide middelen niet door elkaar; tussen ALPAREX en FMC-50 dient minimum twee weken tussen te zijn) 

Dosering ALPAREX: 
1ste dag 1ml.per 20 liter vijverwater; de 2e dag nog eens 1ml.per 20 liter vijverwater. UV-lamp minimum 1 week uitschakelen.

Dosering FMC-50: 
Eenmaal 1ml. per 25 liter vijverwater. Boven 15 °C. en bij een Ph lager dan 7,0 en bij gevoelige vissen, zoals windes, zeelt en steuren, halve dosering gebruiken. Bij twijfel: 1 ml. per 100 liter per dag, gedurende 3 dagen. De benodigde hoeveelheid in de maatbeker afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Indien nodig kan de behandeling na 1 week worden herhaald. UV-lamp minimum 1 week uitschakelen na de laatste behandeling.

 

 

Wormen.

Huidwormen. Kieuwwormen.

 

 

Welke soorten wormen teisteren onze koi?

Eén van de meest voorkomende groep dierlijke ziekteverwekkers zijn wormen. Ook hier vinden wij parasieten, die binnen of buiten het lichaam, de vis schade toebrengen. We onderscheiden haakwormen, draadwormen, lintwormen, kieuwwormen en huidwormen. De laatste twee soorten zijn de meest voorkomende bij koi. De grootte van de wormen varieert sterk, sommige zijn alleen met het menselijk oog en andere alleen met een microscoop te herkennen. De ziektebeelden kunnen vaak met de ziektebeelden van ééncellige infecties worden verward. Dit komt omdat dezelfde secundaire infecties kunnen ontstaan.


Hoe een wormeninfectie herkennen ?

Gyrodactylus of huidwormen :
De huidwormen of gyrodactylus veroorzaken evenals sommige ééncelligen een troebele huid en bloedige plekken op de huid. De vissen schuren langs de vijverwanden en stenen, krijgen een donkere kleur en vermageren. Bijkomende bacteriële infecties zijn aan de rode plekken herkenbaar.

De Gyrodactylus is een levendbarende worm die tot de groep monogene trematoden behoort. Dit betekent, dat hij zich zonder tussengastheer kan vermeerderen. In een oude worm is reeds een jonger exemplaar aanwezig, hierin de derde generatie en daarin de 4 generatie.
De huidwormen hebben geen oogpunten; de Dactylogyrus of kieuwwormen wel.
Aan het achtereinde zien wij een reeks haakjes waarmee ze zich op de huid vasthechten (16 kleine haakjes en 2 grote). Aan het andere einde heeft Gyrodactylus een dubbel eind, wat meestal goed te zien is. De besmetting van de vissen gaat direct van vis op vis.

Een huidafstrijkje wordt onder een microscoop bij een vergroting van 50 - 100x bekeken. De wormen bewegen heel langzaam en kunnen eenvoudig gediagnosticeerd worden. Soms zijn de haakjes niet meer te zien, omdat ze bij het afstrijken in de huid van de vis vast blijven zitten.



Advies :
De parasieten kunnen met preparaten zoals LERNEX VAN COLOMBO voor de vijver eenvoudig worden bestreden. 10 gr. per 125L vijverwater. Een volle schep met de bijgeleverde maatlepel is ca. 20 gram. Het verdient aanbeveling de behandeling na 14 dagen te herhalen.

UV-lamp tot 10 dagen na de laatste behandeling uitgeschakeld houden. Tussen het gebruik van Lernex, en Alparex dient minimaal 3 weken tijdsverschil te zitten. Niet gebruiken onder de 10°C.

Dactylogyrus of kieuwwormen :
Deze ziekte heeft in de beginfase geen duidelijk beeld. De vissen ademen sneller en vaak alleen via één kieuw. De andere kieuw houden ze dicht. Ook kunnen de kieuwen ver openstaan. Later vermageren de vissen, schuren met de kieuwen aan de vijverwand en stenen en krijgen een donkere kleur. Indien men de kieuwen bekijkt, ziet men vaak duidelijk aangetaste delen van de kieuwblaadjes.

Evenals de Gyrodactylus behoort de Dactylogyrus tot de groep monogene Trematoden. Maar Dactylogyrus infecteert alleen de kieuwen. Pas als zich een massale infectie voordoet, kunnen wij ook enkele exemplaren op de huid van de vis vinden. Dactylogyrus is niet levendbarend maar legt eieren, waaruit jonge larven komen, die zich op de kieuwen tot volwassen wormen ontwikkelen. De worm heeft ook aan het achtereinde 12 kleinere en 2 grotere haakjes waarmee hij zich op de kieuwen vast hecht. De voorzijde eindigt op 4 punten en er zijn 4 oogpunten te zien.

De parasiet is bij een vergroting van 50-100x van een kieuwafstrijkje of een stuk kieuw goed te zien. Voor enkele details is een hogere vergroting noodzakelijk.

 

Advies :
De parasieten kunnen met preparaten zoals LERNEX VAN COLOMBO voor de vijver eenvoudig worden bestreden. 10 gr. per 125L vijverwater. Een volle schep met de bijgeleverde maatlepel is ca. 20 gram. Het verdient aanbeveling de behandeling na 14 dagen te herhalen.

UV-lamp tot 10 dagen na de laatste behandeling uitgeschakeld houden. Tussen het gebruik van Lernex, en Alparex dient minimaal 3 weken tijdsverschil te zitten. Niet gebruiken onder de 10°C.