Verzorging.

Een koi kan een verwonding oplopen, parasieten krijgen of ziek worden. Met een basisbegrip van de anatomie van de koi, wat kennis van de medische zorg en wat kennis over het gebruik van zout, kunt u uw vissen in een aantal gevallen zelf behandelen.
Voordat u verder gaat kijken naar de diverse ziekten en de daarbijbehorende behandelingen is het goed dat u zich realiseert dat het absoluut niet altijd duidelijk is wanneer men de koi het best kan behandelen en wanneer de koi met rust gelaten moet worden. Het doet de koi vaak meer kwaad dan goed wanneer hij steeds uit het water wordt gehaald om hem te onderzoeken op mogelijke problemen. Soms echter hebben de vissen wel degelijk een medische behandeling nodig. Als u twijfelt, kunt u het beste vragen of iemand naar uw vissen wil komen kijken, iemand die ervaren is op het gebied van de gezondheid van vissen. 
Het is vaak beter om de zieke vis in de eigen omgeving te zien dan te gaan raden wat een gestreste vis in een plastic zak zou kunnen mankeren. Net als andere dieren kunnen zieke vissen het beste thuis verzorgd worden. Wanneer u de vis gaat verplaatsen, raakt de vis alleen maar meer gestrest, wat een negatieve invloed heeft op het eventuele herstel van de mogelijke ziekte. Voordat u naar iemand toesnelt voor een consult betreffende uw zieke vis, moet u de waterkwaliteit in de vijver controleren, het is altijd mogelijk dat er te veel ammoniak of nitriet in de vijver zit. Een slecht of onvoldoende functionerend filter kan eventueel een oorzaak zijn. Voor een deskundig advies en diagnose kunt u natuurlijk ook bij DoKoi terecht. Uiteraard beschikt DoKoi over de noodzakelijke apparatuur die bij het vaststellen van een juiste diagnose noodzakelijk is.
Het devies blijft natuurlijk ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Een goede leefomgeving van de koi voorkomt een heleboel problemen!

Verzorging - waterkwaliteit.

 

Vissen zijn van alle huisdieren de meest veeleisende: we moeten ze niet alleen voeren en zorgen dat ze het naar hun zin hebben, we moeten ook steeds zorgen voor een optimale leefomgeving. Water is geen menseigen medium; we weten niet zomaar of het water in de vijver de juiste kwaliteit heeft om de vissen optimaal gezond te houden. Helder water wil niet altijd zeggen dat het ook schoon is; er kunnen kleurloze onzuiverheden in zitten, zoals ammoniak en nitraat, stoffen die schadelijk zijn voor onze vissen en waar ze zelfs aan dood kunnen gaan. De waterkwaliteit kan worden beïnvloed door een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan onder andere (zure) regen, tuinafval welke onverhoopt in uw vijver terechtkomt, uitwerpselen van vogels en niet te vergeten een slecht werkende filterinstallatie. Als gevolg van de diverse biologische processen welke in de vijver plaatsvinden kan het zijn dat u waterkwaliteit niet optimaal, of zelfs bedreigend, is voor de gezondheid van uw vissen.

De ideale waarden voor een Koivijver zijn:

NO2

Max 0,15mg/Liter

NO3

Max 50mg/Liter

NH3

Max 0,15mg/Liter

 

 

 

 

Verzorging - zout

 

Soms kan het noodzakelijk, of zelfs raadzaam zijn zout te gebruiken in uw vijver. De koi is weliswaar een zoetwatervis, maar zal erg gelukkig zijn in een oplossing van 1% zout, wat tevens helpt protozoaparasieten te verdelgen. Zout wordt ook vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel.

Vooral in situaties wanneer een koi gaten in het lichaam heeft, dringt het water vrijelijk door de beschadigde huid naar binnen en vormt een extra belasting voor de nieren, waardoor deze kunnen uitvallen. In deze omstandigheden kan het de moeite waard zijn om zout aan het water toe te voegen, en wel 3 gram per liter water. Deze oplossing van 0,3 procent helpt om het osmose-evenwicht bij de wond weer te herstellen en om de werkbelasting van de nieren te verlichten. Met een zoutbehandeling kan het evenwicht bij gestreste koi vaak weer worden hersteld, gestreste koi zijn namelijk meer vatbaarder voor bacteriële infecties. Zout is een krachtig desinfecterend middel dat de ziekteverwekkende bacteriën vaak uitschakelt voordat die problemen kunnen veroorzaken.
Wanneer er nieuwe koi uit Japan aankomt, zullen de meeste handelaren de koi bijvoorbeeld een bepaalde tijd laten bijkomen in een bassin waar water in zit dat soms wel de dubbele concentratie zout bevat van wat hierboven is aangegeven. De koibezitter moet dus voortdurend voor zorgen een grote zak zout onder handbereik te hebben om bij de eerste tekenen van een probleem zout aan het vijverwater toe te voegen. ( De zout- concentraties die hier worden aangegeven zijn indicatief en aan de lage kant. Over het algemeen zullen meestal hogere concentraties worden opgegeven. Wees dus voorzichtig! Wanneer u teveel zout toevoegt of het zout niet eerst met water verdunt voordat u het in de vijver doet, kunnen de vissen "zoutblaren" krijgen. Ervaren koibezitters zullen over het algemeen iets meer zout gebruiken dan wij van DoKoi hier aanbevelen.

Belangrijk! Indien men zout aan het water toevoegt, moet men het zeoliet uit het filter verwijderen.

 

 

 

 

 

Verzorging - filter.

Voor een optimale werking van uw filter is goed onderhoud noodzakelijk. Daarmee bedoelen we het regelmatig uitspoelen van de vervuilde flitermaterialen. De frequentie van deze spoelingen is uiteraard mede afhankelijk van de vervuilingsnelheid in het filter. De combinatie van de hoeveelheid vis, hoeveelheid en kwaliteit van de voeding zorgen voor genoemde vervuiling en bepalen derhalve mede de vervuilingsnelheid van uw filtersysteem. Bijvoorbeeld in water met een lage temperatuur wordt de spijsvertering van de koi moeilijker en korter hetgeen resulteert in meer afval. Toch blijft er bij vissen die bewegen altijd een energiebehoefte die dient te worden geleverd in de vorm van voeding. Derhalve dient u passende voeding te gebruiken die is ontwikkeld voor de diverse temperaturen (zie voeding). Verkeerde voeding bij de diverse temperaturen geeft een slechte vertering en zorgt alleen voor extra vervuiling in uw filtersysteem.
Het is zeer belangrijk dat tijdens de schoonmaakbeurt niet alle aanwezige bacteriën worden verwijdert, maar alleen het aanwezige slib. Na iedere reiniging is het noodzakelijk dat u het verlies aan bacteriën tijdens het spoelen weer aanvult met verse levende bacteriën zoals bijvoorbeeld: Colombo Bactuur Nitrex in combinatie met Colombo Axelero.

Maak jouw eigen website met JouwWeb