Algen.

                                                     . Groen water en (draad)alg in de Koi vijver

Een van de grootste frustraties binnen de Koi hobby is waarschijnlijk alg dat zich kan uiten in de vorm van groen water, draadalg of groen slijm dat in de vijver drijft. Vooral in de zomer kan dit probleem zich heel snel uitbreiden.- Heb je gewoon pech als je water groen wordt, of valt dit te voorkomen ?- En als je er last van hebt, hoe los je het dan op ?

                       

  Wat zijn algen  ?

Om alg in de vijver beter onder controle te hebben, is het allereerst belangrijk om te weten wat algen nu precies zijn. Alg vindt je in de koi vijver in de vorm van groen water en in de vorm van draadalg.Als alg zich voordat als groen water dan betekend dit dat de concentratie eencellige algen (te) hoog is, waardoor het water groen en troebel wordt. Eencellige algen bevinden zich altijd in het water en zijn een basis voedingsstof en een bron van zuurstof. Groen water is niet gevaarlijk en vaak gaat de waterkwaliteit juist omhoog. Dit betekend natuurlijk niet je er niets aan zou moeten doen, een heldere vijver waar bij je jouw koi goed kunt zien is natuurlijk een stuk beter.De tweede soort alg is de draadalg, deze doet zich voor in de vorm van groene haren en slijmerige drab die op het water drijft. Draadalg doet zich ook van nature in bijna alle natuurlijke wateren voor en hecht zich vaak aan rotsen of tussen de waterplanten. Als de concentratie draadalg te hoog wordt dan zorgt dit vaak voor problemen, omdat deze de bodemdrain, pomp en filter kunnen gaan verstoppen. Ook draadalg in lagere concentraties is ongevaarlijk en zal vaak gewoon opgegeten worden door de Koi.

                                                 

De oorzaak van groen water / alg in de vijver
Zo als eerder besproken komt alg dus eigenlijk bijna altijd van nature voor in het water en in lage concentraties is dit ook geen probleem. Maar wat is de oorzaak van een ongewenst hoge concentratie aan alg ?De oorzaak is eigenlijk simpel, algen hebben namelijk 2 zaken in overvloed nodig om zich (zeer) snel te vermenigvuldigen:(zon)licht en voedingstoffen.De eerste factor zal weinig uitleg behoeven, maar verklaard wel gelijk waarom alg vooral in de zomer voorkomt. Wat voedingstoffen betreft heeft alg vooral nitraat en fosfaat nodig. Met name fosfaat komt in het water terecht doormiddel van het koivoer. Maar het kan ook zijn dat er externe omstandigheden voor deze stoffen zorgen, denk hierbij aan potgrond en ander organisch materiaal dat in de koivijver terecht komt.Maar het kan natuurlijk ook dat het filter te klein is of dat dat er te veel koi in de vijver zit, waardoor er voedingstoffen voor alg achterblijven. Vaak zie je ook dat na de winter een uitbraak van alg plaats vindt doordat het filter nog niet volledig opgestart is.Groen water en draadalg bestrijden
Nu we weten wat alg is en wat de oorzaak van een sterke groei kan zijn, gaan we kijken naar enkele oplossingen om van de alg af te komen.Bij een goede oplossing pak je in mijn ogen altijd de oorzaak en niet de symptomen aan. Daarom ben ik geen voorstander van chemische oplossingen.Minder voeren ?
Het eerste dat iedere koi liefhebber met een alg probleem zou moeten doen is de koi minder voeren! In heel veel gevallen is de hoofdzakelijke oorzaak van de snel groeiende hoeveelheid alg in het water, dat er koivoer niet opgegeten wordt of dat de koi te veel eet waardoor hij onverteerd koivoer in het water achterlaat. Een bijkomend voordeel van het minder voeren van de koi, is dat de koi ook alg gaat eten. Begin met de koi minder te voeren en als het alg probleem weg gaat, voer je het volume weer op, hou hierbij zelf de ontwikkeling van alg in de gaten in relatie tot hoeveel je voert.Het kan overigens ook zo zijn, dat niet de hoeveelheid koivoer, maar de kwaliteit koivoer een probleem vormt. In goedkoper visvoer zit een hoge concentratie fosfaat, en dit is een belangrijke voedingsstof voor alg!Pak de voedingstoffen van de alg af
De tweede eerste oplossing is het plaatsen van (meer) waterplanten en dan bij voorkeur waterplanten die ook schaduw bieden zo als waterlellies. Met het plaatsen van waterplanten pak je zowel het zonlicht aan als de voedingstoffen, waterplanten halen namelijk dezelfde voedingstoffen uit het water als de algen, waardoor er minder overblijft voor de algen en de concentratie alg afneemt.Eerder hebben we al besproken dat een overschot aan voedingstoffen voor algen in het water terecht kan komen, doordat er onvoldoende filter capaciteit is. Doordat het filter de stoffen niet kan afbreken blijven deze in het water en hebben groei van alg als gevolg. Een oplossing hiervoor is dus het vergroten van de filtercapaciteit.

                                             

UV Filters…
Een laatste oplossing, die in de koi wereld altijd veel discussie oproept is het gebruiken van een UV filter….Een UV filter werkt als volgt: water uit de koi vijver wordt naar het UV filter gepompt en hier wordt het water bestraald door de UV lamp. De UV stralen maken het DNA van de algen kapot waardoor deze dood gaan. Belangrijk is dat het UV filter voor het filter geïnstalleerd wordt, zodat de dode alg vervolgens niet terug in de vijver komt.Een UV filter zal met name de eencellige algen doden die voor het groene water zorgen, aangezien draadalg niet door het filter heen gaat. Een UV filter is vaak een effectieve oplossing voor groen water, maar pakt natuurlijk de oorzaak niet aan. Als het maken van schaduw of plaatsen van waterplanten een probleem is, dan kan een UV filter dus een oplossing zijn.Een UV filter kost natuurlijk meer geld dan eerder genoemde oplossingen, aangezien deze stroom verbruikt en de UV lamp na ongeveer 9 maanden vervangen dient te worden. Daarnaast zijn een boel tegenstanders van UV filters er van overtuigd dat een UV filter ook goede bacteriën in het water kan doden.